Ázerbájdžánská kuchyně – odhalte exotické chutě z Kavkazu

 

V České republice není příliš známá, ale nikdo si ji nesplete s pokrmy jiných národů, protože je nezaměnitelně výborná. Řeč je o ázerbájdžánské kuchyni, která je specifická hojností ovoce, zeleniny, aromatických bylin a koření.

Ázerbájdžán je odedávna proslulý svou národní kuchyní, která sdílí některé společné rysy s kuchyní tureckou, ruskou a arabskou. I ti nejzkušenější gurmáni přijíždějící do této země ze všech koutů světa jsou nadšeni především rafinovaností chutí a jemným aromatem místních pokrmů. Ázerbájdžán se pyšní tím, že se zde lidé dožívají poměrně vysokého věku. Kromě příznivého klimatu tento jev vědci přisuzují právě zdravé a pravidelné stravě.

Šašlik, pilaf nebo dolma

Nejpopulárnějším a zároveň ázerbájdžánským národním jídlem je pilaf. Ten se připravuje z rýže v nejrůznějších masových, rybích, ovocných a dalších obměnách, podle nichž je také pojmenován. Další známou specialitou je dolma, tedy závitky z vinných listů, zelných listů, lilku či papriky plněné mletým masem či právě již zmíněným pilafem. Velice tradičním ázerbájdžánským jídlem je šašlik, což je určitý druh kebabu, který má taktéž na desítky různých variant. Základem tohoto pokrmu je čerstvé maso a koření. Například šašlik-basturma je z jesetera, tava-kebáb se připravuje ze směsi mletého skopového masa, k němuž se přidává tuk ze zadní části ocasu některých ovcí. Oblíbeným druhem šašliku je döner kebab, který se dělá z jehněčího, kuřecího nebo hovězího masa. Jelikož Ázerbájdžán leží vedle Kaspického moře, mnoho pokrmů se tedy připravuje z ryb. Nejrozšířenější je zde jeseter, který může být součástí mnoha tradičních jídel. K tradičním jídlům z ryb také neodmyslitelně patří příloha v podobě skvělé jablečné omáčky. V Ázerbájdžánu se připravují i výborné polévky a moučníky. Polévky se dělají ze silného masového vývaru, který je hustší než ten, na který jsme běžně zvyklí. Mezi zákusky je velice oblíbený ořechový moučník zvaný pachlava.

Několikahodinový zážitek
Stolování v Ázerbájdžánu je událostí, která trvá dlouhé hodiny. Na rozdíl od jiných národů, Ázerbájdžánci s konzumací jídla nespěchají. Navíc, pohoštění musí být velkolepé. Stůl bývá obložený tak, aby si každý mohl vybrat podle chuti. Velmi důležitou součástí stolování je také čaj, který se v Ázerbájdžánu pěstuje. Tak jako je v České republice oblíbeným nápojem pivo, tak v Ázerbájdžánu se pije především čaj. Ten slouží nejen jako aperitiv, ale pije se také k jídlu nebo po jídle. Konzumace čaje nesmí chybět v žádné domácnosti ani na oslavách a při výjimečných příležitostech.

Kam za ázerbájdžánskou kuchyní?
Za těmi nejchutnějšími pokrmy z Kavkazu je nejlepší vyrazit přímo do Ázerbájdžánu. Ke vstupu do této země je potřeba vízum, které lze získat v Praze na ázerbájdžánském velvyslanectví. Samotná cesta do Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, pak letadlem trvá přibližně 7 hodin. Návštěvníci Baku by určitě měli zavítat do restaurace Sumakh, která je vyhlášená pro tradiční a výborné ázerbájdžánské jídlo. Pokud však někdo nemůže z jakéhokoliv důvodu Ázerbájdžán navštívit, zoufat si nemusí. Exotické jídlo je možné ochutnat i u nás v Česku, například v restauraci Baku Restaurant v Praze.

Zkuste si připravit známé ázerbájdžánské pokrmy doma

Dolma – masem plněné vinné listy

Ingredience:
100 g skopového nebo hovězího masa,
30 g rýže,
40 g vinných listů,
1 ks cibule,
koriandr,
kopr,
10 g přepuštěného másla,
sůl,
mletý pepř,
skořice,
máta.

Postup:

Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Do směsi přidáme rýži, nasekanou nať (koriandru, kopru a máty), sůl, pepř, špetku skořice. Čerstvé listy révy spaříme horkou vodou. Směs masa a přísad důkladně promícháme a masovou naplň po 25 g zabalíme do listu révy.
Dolmy naskládáme do kastrolu se silným dnem. Zalijeme do poloviny vodou a hodinu dusíme do měkka. K hotovému pokrmu podáváme omáčku zhotovenou z bílého jogurtu, trošky vody, soli a česneku a čerstvý chléb.

 

Kuřecí pilaf

Ingredience:
500 g kuřecích řízků,
200 g rýže,
380 ml zeleninového vývaru,
2 lžíce olivového oleje,
25 g mleté skořice,
2 lžíce mletého kmínu,
1 lžíce medu,
1 citron,
1 cibule,
2 stroužky česneku,
40 g rozinek,
2 mrkve,
1 pomeranč,
plátky mandlí,
mátové lístky.

Postup:

Jednu lžíci oleje rozehřejte v pánvi, pak přidejte kuřecí maso nakrájené na malé kousky. K masu přidáme skořici a kmín a opékáme ho, dokud zcela nezezlátne. Poté přidáme med, promícháme a dáme do mísy. Maso zakápneme šťávou vymačkanou z citronu a udržujeme teplé.
Do pánve přidáme zbývající olej, nasypeme cibuli a česnek a za stálého míchání opékáme 5 až 6 minut. Na pánev přidáme rýži, poté nalijeme vývar a necháme probublávat 15 minut. Rozinky přelijeme horkou vodou a necháme je 5 minut stát. Do pánve k rýži přidáme mrkev, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče, okapané rozinky a přiklopené je necháme chvíli podusit. Nakonec vmícháme opečené maso. Podáváme s plátky mandlí a lístky máty.

Pachlava

Ingredience:

250 g pšeničné mouky,
60 g přepuštěného másla,
80 g plnotučného mléka,
1 celé vejce,
2 žloutky na potření,
10 g droždí,
sůl,
200 g oloupaných vlašských ořechů,
200 g cukru,
vanilka,
šafrán,
20 g medu.

Postup:

Mléko ohřejeme na 30 až 35 °C, přidáme droždí, špetku soli, vejce, přepuštěné máslo, prosátou mouku a zaděláme těsto. Těsto necháme kynout 1 hodinu. Následně těsto rozdělíme asi na 8-10 stejných dílků. Každý dílek rozvalíme na tloušťku 0,5 milimetru. Na plech potřený máslem položíme vrstvu těsta, kterou posypeme vrstvou náplně (3 až4 milimetry), zakryjeme další vrstvou těsta, potřeme máslem a znovu posypeme naplní. Tímto postupem na sebe položíme 8 až 10 vrstev. Náplň: Oloupaná jádra ořechů umeleme a smícháme s cukrem v poměru 1:1, následně do směsi přidáme vanilku. Poté pachlavu nakrájíme na kosočtverce o velikosti 10×4 cm a potřeme žloutkem smíchaným se šafránem. Pachlavu pečeme 35 až 40 minut při teplotě 180 °C. 15 minut před koncem pečení pachlavu potřeme medem.

 

red

Foto: archiv firmy